In timpul procesului de recrutare si selectie, atat parintii cat si bonele ar trebui sa se gandeasca la ceea ce se afla pe lista de dorinte a copiilor din punct de vedere al trasaturilor pe care bona ar trebui sa le aiba. Copiii sunt cei mai importanti, iar parerea lor referitoare la persoana care ii va ingriji ar putea sa ne schimbe perceptia despre “candidata ideala”.
Atunci cand familiile cauta o babysitter, de regula, au o lista de criterii, un check-list daca vreti. Parintii cauta o persoana responsabila si rabdatoare, cu cunostinte despre ingrijirea si siguranta copilului, cursuri de prim ajutor, de cele mai multe ori o persoana cu experienta in domeniu. Bonele care participa la un interviu cu familia, iau in considerare aceleasi lucruri si depun eforturi pentru a arata parintilor ca au calitatile dorite.
Dar, in calitate de parinte sau de bona, v-ati gandit vreodata ce si-ar putea dori copiii de la o bona? Care sunt calitatile care sunt primordiale, in ochii lor inocenti?
Nu vorbim aici fireste de dorinta copilului nostru de a avea o bona care ii da bomboane la micul dejun, pranz si cina, sau care il lasa sa se uite la televizor mai mult decat parintii, ci mai degraba, este important sa tineti cont de preferintele copiilor in ceea ce priveste personalitatea bonei. In definitiv, copiii sunt cei care vor petrece cel mai mult timp cu bona. Daca parintii ii intreaba care este opinia lor, evident in functie de varsta lor, ii vor implica in procesul de recrutare si ii vor face sa fie incantati de noua bona. In momentul in care bonele iau in considerare dorintele copiilor, procesul de induction va fi mai putin provocator si le va fi mult mai usor sa creeze o legatura de atasament cu copiii.
Daca i-am intreba pe copii despre bona lor iubita, ar spune despre ea ca a fost:
- energica (Copiii sunt foarte activi si trebuie sa gasim pe cineva care sa tina pasul cu ei, in parc la locurile de joaca sau chiar in casa).
- extrovertita (Comunicarea eficienta este o componenta foarte importanta si sociabilitatea bonei deoarece copiii fac ce vad, nu ce le spunem noi ca ar trebui sa faca. Daca gasim o bona sociabila copiii isi vor dezvolta acest skill mai usor).
- open-minded (Copiii adora sa se joace. O bona care sa accepte modul in care copilul vrea sa se joace este o necesitate. Uneori poate chiar sa se prosteasca, sa se strambe, sa ii distreze).
- care sa poata impune limite (De asemenea, copiii prefera rutina. Chiar daca se opun uneori, ei prefera sa se dezvolte intr-un mediu previzibil, iar o persoana care sties a impuna limite cu blandete este mai potrivita).
- creativa (Pentru a-i tine ocupati, bona trebuie sa fie foarte creativa. Ea trebuie sa gaseasca alternative si sa introduca activitati educative sau recreative inovatoare. Copiii o vor indragi mai mult si vor fi nerabdatori sa o reintalneasca, daca vine intodeauna cu idei noi pentru activitati si jocuri).
- inteligenta (Indiferent daca o recunosc sau nu, copiii adora sa fie contestati. Fiind curiosi din fire, le place sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri).
- responsabila (Toti copiii, indiferent de varsta, doresc un babysitter care ii face sa se simta in siguranta. Acest lucru este absolut esential. Trebuie sa simta ca pot avea incredere in bona).
- cu simtul umorului (Cireasa de pe tort! Cu siguranta copiii isi doresc o persoana distractiva care sa ii faca sa rada).
In mod surprinzator, exista o multime de suprapuneri in ceea ce parintii si copiii cauta la o bona. Si unde exista diferente, este necesara gasirea unui echilibru. O bona buna ia in considerare ambele parti - indeplineste criteriile parintilor, dar si ceea ce isi doresc copiii.